CURS Cum se înțelege și citește un contract, indiferent de departamentul din care faci parte

Contractul e important când te cerți cu cealaltă parte

Conținut lecție

Puține cursuri din lume abordează problema asta prin ochii cuiva care nu e nici jurist și nici un om obișnuit să citească textul unui contract. Am găsit, însă, că e vital să înțelegi contractele, măcar pentru a simți că, în anumite locuri, există abordări nepotrivite, fraze care ar trebui să te determine să ceri ajutor de specialitate.

De fapt, dacă ar fi să începem cu o regulă foarte importantă, atunci regula ar fi să ai, mereu, lângă tine, pe cineva care are experiență de redactare și interpretare a contractelor atunci când semnezi un contract. Sunt atâtea lucruri care se pot ascunde acolo, între foile unui contract, încât să îl semnezi fără să îl înțelegi cu adevărat e ca și cum ai închide ochii și ai băga în gură lucruri, fără să știi ce sunt ori dacă sunt comestibile sau nu.


::: Povestea contractelor


Pentru a înțelege contractele, hai să îți povestesc mai întâi despre legi. Cu multă-multă vreme în urmă, oamenii făceau totul pe încredere. Schimbau vite, grâne, construiau prietenii și relații de afaceri etc, toate fără să aibă nevoie de contracte, de legi ori alte instrumente formale care să le aducă aminte mereu de promisiunea pe care au făcut-o. În timp, însă, promisiunile nu s-au mai ținut.

Unii oameni au văzut că se puteau îmbogăți dacă mințeau, iar alții, incapabili să mintă, s-au văzut puși la colț. De fapt, minciuna nu e singurul motiv pentru care oamenii își vedeau promisiunile greu de respectat. Uneori, oamenii uită. Alteori, deși vorbim unii cu alții despre ceva, fiecare înțelege ce își dorește el să înțeleagă. Așa se face că doi oameni, onești amândoi, pot ajunge la un moment dat să-și strige nemulțumirea unul altuia pentru că fiecare a înțeles altceva din învoiala pe care tocmai ce au semnat-o.

Așa se face că, în timp, a apărut nevoia stabilirii unor reguli între oameni, pentru ca viața comercianților și a oamenilor obișnuiți să fie mai previzibilă. Primele reguli scrise au fost între oameni și menționau numărul de bani și numărul de animale care se schimbau între ei. Aceste înțelegeri scrise au fost primele forme, simple, de contract. Dar n-a fost suficient. Uneori, oamenii erau atât de puternici, încât le puteau impune celor cu care tratau reguli inacceptabile. Așa că mai-marii zilei au dat legi, prin care s-au stabilit reguli minimale pe care aceste contracte simple, dintre oameni, trebuiau să le conțină pentru a fi valabile.

În timp, o serie din ce în ce mai mare de legi au impus tuturor formelor de contract reguli minimale. Astăzi, e complicat să crezi că mai poți scrie un contract simplu, fără să ții cont de prevederile unei legi care impune o anumită formă sau un anumit conținut contractului în cauză.

Trăim în vremuri în care o simplă strângere de mâna poate fi multe lucruri, dar e complicat să o denumim contract. Ne trebuie, deci, un contract scris, ușor de probat, la care să ne putem întoarce atunci când cealaltă parte a uitat ce trebuia să facă.

Mai jos, am definit o serie de puncte care fac un contract esențial pentru o anumită relație de afaceri.


::: De ce e important contractul?


→ Negocierea contractului le face pe cele două părți să aibă o viziune comună asupra viitorului.

E o abordare pe care am experimentat-o de multe ori până acum. Atunci când vorbeșți cu cealaltă parte despre contract, construiești un set de reguli pe care îl comunici celuilalt. La rândul sau, cealaltă parte îți trimite și ea setul ei de reguli. Și, din această discuție, ar trebui să rezulte un set comun de reguli, reguli pe care amandouă părțile să le înțeleagă și să le respecte. Uneori, neînțelegerile pot duce chiar la eșecul negocierilor, dar e mai bine ca acest lucru să se întâmple acum, decât să se întâmple ulterior, când ambele părți au făcut deja investiții pentru implementarea contractului.

Contractul pune pe hârtie concepte abstracte precum gustul sau opțiunile artistice.

E partea cel mai dificil de înțeles, cu adevărat. Să spunem că aș vrea să îmi construiești o casă ori un site, ori să-mi fotografiezi colegii de la birou. Aș putea să te las pe tine să o faci, așa cum îți place ție, sau aș putea să-ti dau instrucțiuni clare în privința modului în care ar trebui să arate casa, siteul sau fotografiile.

De regulă, dacă în contract nu sunt prevăzute astfel de specificații, tehnice și artistice detaliate, părțile pot ajunge într-un impas destul de greu de depășit. ”Da, voiam o casă, dar nu-mi imaginăm că va arată așa” sau ”Da, voiam fotografii, dar nu cu oamenii stand la birouri, ci afară, lângă sigla cea mare de la intrare”. Pentru a preîntâmpina aceste lucruri, e nevoie să stabilești specificații cu privire la rezultatul așteptat al contractului, precum și mecanisme care intră în funcțiune atunci când contractul este blocat din diverse motive.

Contractul ajută anumite departamente (ex. cei de la contabilitate) să știe cum înregistrează prestările ori livrările care corespund acelui contract, să știe cum se deduc anumite cheltuieli etc.

Aici, colegii de la contabilitate îți vor spune mai multe despre subiect, pentru că ține foarte mult de specificul companiei în care lucrezi. De regulă, însă, pentru ei e important să știe dacă se livrează produse ori se prestează servicii, pentru că ar putea avea nevoie de un proces verbal de livrare, să știe când s-a executat, cu adevărat, obligația, când s-au transferat riscurile de la vânzător la cumpărător etc.

Da, sunt multe lucruri la care trebuie să fii atent atunci când vorbim despre un contract. În lecțiile următoare vom lua pe rând câteva dintre aceste lucruri, pentru definirea unei strategii de care să ții seama atunci când citești un contract.

Și încă ceva, acest curs e construit pe reguli de abordare strategică a ideii de contract, nu pe reguli de interpretare juridică a contractelor. El îți sugerează că, în majoritatea contractelor (indiferent de limbă, legislație aplicabilă) pe care le vei întâlni, să urmărești anumite puncte comune și să știi ce vei putea cere consultanților care te ajută.

Reiau, totuși, sfatul de la început. Atunci când vrei să semnezi un contract și să îl înțelegi cu adevărat, apelează la ajutor de specialitate.

Acest curs este inclus în
Abonament
Alaturi de următoarele facilități:
   Cursuri din domenii variate
   Lecții video sau text
   Teste de evaluare
   Rapoarte în timp real
   Certificat absolvire curs
   Mobil / desktop / tabletă
   Acces lunar cursuri noi Vreau abonament